Lipom vücudun herhangi bir bölgesinde yağ dokusundan oluşan iyi huylu kitledir. Yağ bezesinin ingilizcesi “Lipoma” dır.
Genelde ağrısız ve yumuşak kıvamda olur. Bazen şikayetlere yol açmadığından dolayı çok büyük boyutlara kadar büyüyebilir. İltihaplı yağ bezeleri (enfekte lipom) çok ağrılı ve sert olur. Yağ bezelerin kesin ve kanıtlanan bir nedeni yoktur.
Yağ Bezesini bünye yapıyor diyebiliriz, kişilerin yaptığı bir şeye bağlı olarak oluşmazlar. Var olan yağ bezeleri içerisinde yağ hücresi olduğu için kilo almayla büyüyebilirler. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da herhangi bir yaşta oluşabilir.
Yağ bezesinin Kanser olma ihtimali nedir?
Yağ Bezelerin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur ama çok az bir oranda da olsa kötü huylu olabiliyorlar. Aslında iyi huylu lipomlar kötü huylu oluşumlara dönüşmez.
Yağ bezelerinin takip sürelerinde tespit edilen kötü huylu oluşumlar ise başlangıçtaki yağ bezesi tanısının doğru olmadığını göstermektedir. Dr.Ertan BEYATLI
Tanı aşaması
Yağ bezesi ağrı yapar mı? Cevap: Hayır, çoğu yağ bezeleri ağrısızdır. Çok büyük boyutlara geldiğinde, sinirlere bası yaptığında, içerisinde nekroz, kanama veya enfeksiyon oluştuğunda yağ bezeleri ağrı yapabilir.
Yağ bezesinin tanısı muayene ile konulur. Şüpheli durumlarda sarkom, liposarkom ya da başka bir oluşum olasılığı varsa; ultrason tamamlayıcı bir tetkiktir.
Tedavi aşaması
Hastaların çoğu bu kitlelerin görüntüsünden şikayetçi olur. Kesin tedavisi ise cerrahi müdahaledir. Yağ bezesi elle sıkmakla geçmez tam tersine bölgede yağ nekrozu ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir.
Çoğu zaman hastalar Lipom ve Sebase Kist hastlığını karıştırır. Klinik olarak bulgular birbirine benzese de patolojik olarak ikisi ayrı hastalıktır.
Yağ bezesi Lipom ameliyatı – Lipektomi
Lokal anestezi altında yapılan cerrahi müdahalede yağ bezeleri tamamen çıkartılmalıdır aksi takdirde tekrarlama olasılığı vardır. Bu işlemin adı Eksizyonel Biyopsidir.
Detaylı bilgi buradan iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)
Genel Cerrahi bölümü bakar. Bazı özel durumlarda ilgili branşlar da bakabilir, örneğin göz, beyin (İntrakraniyal Lipom), böbrek, akciğer (Plevral Lipom) vb. lipomlar.
Küçük çaptaki lipomlar bazen zamanla kendiliğinden küçülür ve hissedilemez hale gelir. Büyük çaptaki yağ bezeleri kendiliğiden geçmez ve cerrahi girişimle alınabilir.
Sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Çok zayıf insanlarda birden fazla lipom olduğu gibi çok kilolu (obez) insanlarda olmayabilir.
Hayır dönüşmez. Kanser olarak tespit edilen kitleler zaten baştan beri lipom değildir.
Birşey olmaz. Yağ bezeleri şikayet yapıyorsa, çirkin görünüyorsa veya çok büyük boyutundan dolayı diğer organların çalışmasına engel oluyorsa basit bir cerrahi müdahale ile çıkartılabilir.
Yağ bezelerin alınması genelge lokal veya bölgesel anestezi ile yapılır. Nadiren genel anestezi ihtiyacı olur. Fiyat aralığı Yağ bezesinin yerleşim bölgesi (riskli bölgeler) ve boyutuna göre değişebilir. Ayrıca merkezden merkeze çok farklı maliyetler çıkabilir.
Video → Koldan yaz bezesi çıkartılması https://youtu.be/seG2Sgj2fSo
Yağ Bezesi örnekleri
ÖZET
• Hastalık: Lipom, Yağ Bezesi.
• Nedenler: Bilinmiyor.
• Belirtiler: Vücutta yumuşak ve ağrısız şişlikler, topaklar.
• Tanı: Muayene yeterli. Bazen ultrason gerekebilir.
• Tedavi: Ameliyatla çıkartılır.
Detaylı bilgi buradan iletişime geçebilirsiniz.