Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır. Bilinciyerindedir. Her şeyin farkındadır. Ameliyattan sonra ilacın dozuna bağlı olarak bazı yan etkiler görülebilir.
En çok görülen yan etkisi başağrısıdır. Bunun dışında mide bulantısı ve yüksek ateş görülebilir.
LA yapıldıktan ne kadar sonra ameliyat yapılabilir?
Lokal anestezi yapıldıktan sonra ilacın dokulara geçmesi için en az 5-10 dakika beklenmelidir. Buradaki amaç hastanın hiçbir şekilde ağrı duymamasını sağlamaktır. Çünkü bir kere ağrı duyan bir hastaya, LA etkisini gösterse bile o bölge ağrıyormuş gibi gelebilir.
LA’nin etkisi ne kadar sürer?
Lokal anestezinin etki süresi kullanılan ilaca bağlıdır. Etki süresini uzatmak için LA içine bazı ‘damar büzücü’ maddeler de karıştırılabilir örneğin adrenalin ve nor-adrenalin. Kullanılan ilaca göre lokal anestezinin etki süresi bir saatle dört saat arasında değişebilir.
Kullanım Formülü
Sprey şeklindeki anestezik maddeler ağız, burun içi gibi ince tabakalara (mukoza) püskürtülerek uygulanır. Kremler ise hem mukozalara, hem de cilde tatbik edilebilir. Krem şeklindeki anestezikler ince bir tabaka olan mukozalardan çabuk emildiği için daha kısa sürede etki gösterirler. Buna karşın cilde uygulanan anestezi kremlerinin etkili olabilmesi için en az 1-1,5 saat beklenmesi gerekir. Enjeksiyon şeklindeki anesteziklerin etki süreleri ise direkt dokuya geçmeleri yüzünden çok daha hızlıdır.
Hangi ameliyatlar Lokal anestezi (LA) altında yapılabilir?
Aslında Genel anestezi veya spinal anestezi ile yapılan birçok küçük ve orta ameliyat grubu LA ile yapılabilir. Bu duruma hasta ve doktor diyaloğu sonrasında karar verilir. Örnek olarak:
- Endoskopi
- Kıl Dönmesi Ameliyatı
- Meme Biyopsisi
- Ameliyatsız Lazer Hemoroid Tedavisi
- Tırnak Batması Ameliyatı
- Cerrahi Sünnet
- Fıtıklar
- Deride işlemler
- Benler (nevüs)
- Deri altı kistler
- Lipom (Yağ bezesi)
- Melanom
- Sebase kist
- Ganglion
- Lenf Bezeleri
- Makat Bölgesi