Karın Germe ameliyatı nasıl yapılır?

Sarkık Göbek Nasıl düzelir?

Sarkık Göbek karın ön ve yan duvarındaki fazla ve/veya sarkık deri ve yağ dokusu anlamına gelir. Bu durum genelde kısa sürede gerçekleşen kilo kaybı veya karın içi basıncın azalmasında meydana gelir. En sık karşılaştığımız sebepler şöyledir:

  • Yaşlılık
  • hızlı kilo verme, zayıflama, kronik hastalıklar, malignite
  • Gebelik, doğum sonrası, birden fazla hamilelik
  • Obezite cerrahisi sonrası, tüp mide sleeve gastrektomi ameliyatı, gastrik bypass, vb.
  • karından büyük kist veya kitle çıkartılması sonrası
Sarkık Göbek, Göbek sarkması
Sarkık Göbek

Az miktarda olan sarkmaların çeşitli spor hareketleri ile giderilmesi mümkündür. Özellikle karın ön duvar kaslarını çalıştıran sportif egersizlerin ciddi yararları vardır, örneğin mekik çekmek vb.

Sarkık Göbek için Cerrahi Çözüm

Orta ve ileri derece sarkmalarda ise görüntü ve estetik açıdan cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Bu ameliyatların adı Karın Germe – Göbek Sıkılaştırma ameliyatıdır. Latincede Umbilikoplasti veya Neoymbilikoplasti denir.

Karın Germe nedir?

Karın Germe Abdominoplasti karın ön ve yan duvarındaki fazla ve/veya sarkık deri ve yağ tabakasının alınması ve geriye kalan derinin göbek üstü bölgeden kasık bölgesine doğru gerdirilmesi (germe) ameliyatıdır.

Bu ameliyatla birlikte karın ön duvarının büyük kısmını oluşturan kaslarında (rectus abdominis) onarımı ve sıkılaştırılması da uygulanır. Böylece hem sarkan karın duvarı alınır hem de bel çevresinin çapı azaltılır. Abdominoplasti ameliyatı ayrıca aşırı kilo alımı (obez, obezite) durumlarında da uygulanabilir.

Son zamanlarda özellikle zayıflama operasyonlarının yaygınlaşması ve hızlı kilo verme yöntemlerin artması ile birlikte bir çok hastanın özellikle karın bölgesindeki fazla ve sarkık deriden şikayetçi olduğu görülmektedir. Sarkma durumu diğer bölgelerde de görülür özellikle kol ve bacak kısımlarında.

Bu durum vücudun çeşitli bölgelerinde ciddi bozukluklara (deformite) neden olmaktadır. Karın estetiği yaptıranların yorumlarına bakıldığında ise geçirdikleri obezite ameliyatından daha çok hoşnut oldukları da dikkat çekici bir durumdur.

Bazı hastalarda karın duvarı sarkması görüntü ve sosyal açıdan rahatsız etse de bazılarında da fiziki açıdan sorun teşkil etmektedir. Örneğin sarkan cilt kısmından sürekli tahrişlere bağlı yaraların oluşması ve çeşitli enfeksiyonların gelişmesi ve mantarların oluşması gibi. İlerleyen olgularda ise sarkan karın duvarı hastalarda yürüme güçlüğü, bel ve sırt ağrılarına dahi yol açabilir.

Özellikle deri sarkması durumu birden çok gebelik yaşayan birçok bayanda görülmektedir. Sarkma ile birlikte ciltte oluşan doğum lekeleri , yırtıkları ve çatlakları (stria gravidarum) karın ön duvarı görüntüsünü ve estetiğini ciddi ölçüde bozabilir.

Doğum lekeleri , yırtıkları ve çatlakları (stria gravidarum)
Doğum lekeleri , yırtıkları ve çatlakları (stria gravidarum)

Karın germe ameliyatında sarkan bölge çıkarıldıktan sonra geriye kalan deri kasık bölgesinin üst kısmında (sezaryen çizgisi) dikilir. Böylelikle ameliyatın izi iç çamaşır ve mayo ile örtülmesi sağlanır. Ameliyat izi geçirilmiş bir sezaryen ameliyatı izinden sadece biraz daha uzundur.

Abdominoplasti

(Karın Germe, Göbek Sıkılaştırma)

Ameliyata karar verildiği gün hastanın karın ön duvarında gerekli işaretlemeler yapılır. Ameliyat öncesi hazırlıklar ve testler yapıldıktan sonra hasta ameliyathaneye alınır ve genel anestezi altında uyutulur. Ameliyatın ortalama süresi 2-4 saattir. Bu süre alınacak doku miktarı ve hastanın genel sağlık durumu ile orantılıdır.

Karın germe ameliyatı sonrası bölgeye negatif basınç uygulayan hortumlar (hemovac dren) yerleştirilir. Bu hortumların bölgede biriken sıvı ve kanın boşaltma görevini gerçekleştirir ve ortalama 3 gün içerisinde çekilir. Hastaya ameliyattan hemen sonra karın korsesi giydirilir ve ortalama bir ay kullanılması önerilir.

Ameliyattan 4-5 saat sonra hasta yürümeye ve sıvı gıdalarla beslenmeye başlayabilir. Hastanede yatış süresi ise 1-3 gün arasında değişebilir. Hasta ameliyattan sonra 2 haftaya kadar hafif kambur şekilde yürümesi ve yattığında baş, boyun ve sırt kısmının vücuda 10-15 derece açıda kalması gerekir. Bir aya kadar ağır kaldırmak, aşırı ve ani hareketler uygulamak sakıncalıdır. Karın germe ameliyatında atılan dikişler eriyen türden ise alınması gerekmez. Emilmeyen türden dikişler ise yara iyileşme durumuna göre 14-20 gün içerisinde alınabilir.

Karın germe ameliyatı riskleri konusuna gelince her cerrahi müdahalede olduğu gibi anesteziye ve ameliyata bağlı bazı riskler mevcuttur. Bunların arasında kanama, enfeksiyon, yama çürümesi (nekroz), yağ embolisi, akciğer atelaktazı, vb.

Karın Germe ameliyatı

Ameliyattan önce hastanın detaylı bir şekilde hazırlanması, uygun cerrahi yöntemin uygulanması, cerrahın tecrübesi ve ameliyat sonrası bakımların düzenli ve yeterli bir şekilde yapılması ile bu riskleri minimuma indirmek mümkündür. En önemli faktör ise hasta ile cerrah arasındaki güven ve iletişimdir.