Jinekomasti, erkeklerde meme büyümesi anlamına gelir. Sözcük, Yunanca gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur.
Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, birden çok sebebi olabileceği düşünülmektedir. Genellikle seks hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülür.
Ergenlik çağındaki erkeklerde rastlanan jinekomasti, vakaların büyük çoğunluğunda birkaç yıl içinde kaybolur.
Herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir.
Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.
Üç ana tipi vardır:
Jinekomastinin birçok nedeni vardır; fizyolojik, yaşa bağlı ve ilaca bağlı jinekomasti sadece birkaçıdır.
Erkeklerde hem erkek (androjen) hem de kadın (östrojen) hormonları bulunur. Erkek hormonları yüz kılı, kellik, erkek gonad gelişimi ve erkek kas ve kemik gelişimi gibi erkeksi özellikleri belirler.
Normalde, erkeklerde çok düşük miktarlarda östrojen (kadın hormonu) bulunur. Erkeklerde kadın ve erkek hormonları arasında bir dengesizlik olduğunda, kadınsı (dişileştirici) özellikler geliştirebilirler. Bunlardan en önemlisi jinekomastidir.
Jinekomasti yaşamın üç aşamasında fizyolojik olabilir: yenidoğan döneminde, ergenlikte ve yaşlanan erkeklerde. Her üç durumda da göreceli olarak yüksek östrojen seviyelerinden kaynaklanmaktadır.
Yenidoğanlarda meme gelişimine süt salgısı eşlik edebilir. Bu durum, hamilelik sırasında annede, yenidoğanda meme dokusunu uyarmaya devam eden yüksek kadın hormon seviyeleri nedeniyle olur. Bu genellikle bir veya iki hafta içinde çözülür ve meme dokusu normal halini alır.
Ergen çocuklar bir veya iki yıl içinde genellikle normal boyuta inen meme tomurcukları geliştirirler. Bu aynı zamanda ergenlik döneminde erkek ve kadın hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
Östrojenler aslında doğru kemik uzaması ve büyümesi için gereklidir. Ergenlik döneminde bu hormonların yükselmesi normaldir ve vakaların% 60’ına kadar ergenlik çağındaki erkeklerde meme tomurcuğu gelişimine eşlik edebilir.
Yaşlı erkekler, testosteron seviyelerinde yaşa bağlı düşüşler nedeniyle jinekomasti geliştirir, bu da meme dokusunda östrojenik aktivitede karşılaştırmalı bir artışa yol açar.
Bazı ilaçların, jinekomastiyle, östrojenik özellikleri, vücutta östrojen üretiminin uyarılması veya kolayca östrojene dönüştürülen moleküller sağlayan çeşitli mekanizmalar ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Bunlar şunları içerir: –
Jinekomasti aşağıdaki durumlarda da görülebilir:
Çoğu durumda, neden bilinmemektedir.
Bazen meme büyümesi erkeklerde altta yatan bir tümör veya kanserden kaynaklanıyor olabilir, ancak bu tüm erkek kanserlerinin sadece % 0.2’sini oluşturur. Erkeklerde meme kanseri nadirdir ancak jinekomasti tespit edildiğinde dışlanması gerekir.
Göğüs kanseri en sık olarak ağrılı ya da ağrısız sert bir kitle ve meme uçlarından akıntı ile ortaya çıkabilir. Tümörler ve kanserler, tek bir memenin genişlemesine neden olurken jinekomasti tipik olarak iki taraflıdır.
Basit bir şekilde söylemek gerekirse, çünkü erkekler kadın olarak başlıyor hayata. Başka bir deyişle, erkeklerin göğüsleri ve meme uçları vardır, çünkü erkek olmadan önce zaten onlara sahiptir.
Bunu açıklaması şöyledir:
İnsanlar memeli hayvanlardır. Embriyonik gelişmenin 4. haftası ile Y-kromozomundaki genlerin ortaya çıkmasına kadar olan sürede, erkek ve dişi embriyolar aynı gelişim sürecinde olurlar.
İnsanlarda 23 çift (toplamda 46 tane) kromozom bulunur. Bunların bir çifti cinsiyet kromozomlarıdır ve kadınlarda XX, erkeklerde XY şeklindedir. Cinsiyet kromozomlarının dışındaki 22 çifte otozom kromozomlar denir ve tüm insanlarda aynıdır.
8. haftada ise eşey hücreleri, cinsiyeti belirlemeye başlar. Böylece erkekler, dişi yapıların gelişimini engelleyen faktörleri salgılar. Erkek embriyosu, erkeklik hormonu testosteronu salgılamaya başladığı anda, vücuttaki kadın ile erkeği ayıran cinsiyet özelliklerini etkiler.
Eşey hücreleri (İngilizcesi Germ Cells), bir canlının üreme hücreleridir. Eşey hücrelere erkeklerde “Sperm”, kadınlarda “Yumurta” adı verilir. Eşey hücreleri mayoz bölünme ile oluşur.
Embriyoda cinsiyeti belirleyen eşeysel bezler gelişimin 4. haftası itibariyle görülmeye başlar. Bu haftadan önce, cinsiyet, gelişimde bir rol oynamaz ve altı haftalık olana kadar, embriyo kadın şablonunu takip eder.
Sonuç olarak, bütün insan embriyolarının meme uçları ile gelişmeye başladıklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle erkekler de tıpkı kadınlar gibi meme uçlarına sahiptir.
Öte yandan, gelişmemiş bir meme dokusu olmasına rağmen, erkekler de meme kanserine yakalanabilir. Nadir olarak gözükse de, risk faktörleri östrojen seviyesine, obeziyete, alkol tüketimeine ve karciğer hastalıklarına bağlıdır.