Ganglion içi jöle veya jel ile dolu kistik oluşumdur. Genelde vücutta eklemlerin veya tendonların bulunduğu bölgelerde görülür; örneğin el bileği, ayak bileği ve dirsek.
Kistlerin genelde eklemlere veya tendonlara bir bağlantı noktası mevcuttur (tıpkı şişirilmiş bir balon gibi) Bu kitleler genelde ağrısız ve yumuşaktır.
hastaların eklem hizalarında belirgin ve düzgün sınırlı şişlik, çoğu zaman hareketli ve yumuşak olur ancak sık sık enfeksiyon veya travmaya maruz kalan ganglionlar hareketsiz ve sert olabilir. Bu kistler çoğu zaman ağrısız ve zararsızdır ancak büyüyen ganglionlar eklemlerin veya tendonların (Tendon — kasları kemiklere bağlayan sert doku) zamanla hareketini kısıtlayabilir.
Hipokrat, ganglionları “mukoid et içeren doku düğümleri” olarak tanımladı. Bu tanımdan bu yana, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hipotezler önerilmiştir:
1893 yılında Ledderhose tarafından sunulan Mukoid Dejenerasyon teorisi geniş çapta kabul gördü. Ancak Green, bu teoriyi mikrotravma ve hyaluronik asit üretimine dayanan bir teori ile değiştirdi. İkinci teori, lokal doku travması veya tahrişinin sinovyal-kapsüler arayüzde hiyalüronik asit üretimine neden olduğunu ileri sürdü. Hyaluronik asit, sap veya ganglionlar ile subkütan kistlere birleşen küçük müsin gölleri oluşturur.
Genelde doktor tarafından yapılan fiziki muayene tanı konması için yeterlidir. Eklem hizasında ağrısız, düzgün ve belirgin sınırlı, hareketli ve kaygan lezyonlar. Şüpheli durumlarda yüzeysel doku USG (ultrason) çekilebilir.
İğne ile boşaltmak (Ganglion Ponksiyonu)
Bazı küçük ganglionlar (<1.5 cm) zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda takip etmek yeterlidir. Daha büyük kistler için enjektör (tıbbi iğne) yardımıyla boşaltılabilir bu işleme “Ponksiyon” denir. Bu hastaların %50’sinde tekrarlama görülebilir.
Büyük ganglionlar, ponksiyon sonrası tekrarlayan ganglionlar, ağrı yapan ve eklem hareketini kısıtlayan ganglionlar ve şüpheli durumlarda cerrahi seçenek söz konusu olabilir. Cerrahi girişimle ganglionlar tamamen çıkartılır (eksizyonel biyopsi). Bu işlem lokal anestezi ile yapılabilir. Cerrahi eksizyona rağmen tekrarlama şansı %1-2’dir.