Bağırsaklara giden kanın azalması veya kesilmesi durumunda bağırsaklarda çürüme gelişir. Özellikle ince bağırsaklarda (intestin) görülür. Hayati tehlikesi vardır ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Tıp alanında bağırsak çürümesi için İntestinal iskemi, İntestinal İnfarkt ve bağırsak nekrozu terimleri kullanılır.
Barsak Çürümesine neden olan bir çok hastalık vardır bunlardan bir kısmı:
Barsak çürümesinin en önemli belirtisi Karın ağrısı dır. Klinik bulgularla bağdaşmayan çok şiddetli bir karın ağrısı görülebilir (muayene bulgusunda çok fazla hassasiyet olmamasına rağmen!). Bazı durumlarda makattan veya ağızdan kanamalar meydana gelebilir. Bulantı, kusma ve ateş olabilir.
Batın MR – ameliyat öncesi tespit edilen boğulmuş fıtık
Enfeksiyon durumlarında kan testlerinde beyaz küre yüksekliği (WBC↑) ve asit artışı görülebilir (asidoz). Filmlerde barsaklar arasında serbest sıvı görülebilir (bkz: ADBG). Şüpheli durumlarda ise anjiyogram, batın CT ve batın doppler USG yapılabilir.
Bazen belirti ve testlere rağmen tanı ancak ameliyat esnasında konulur.
İlginizi Çekebilecek yazılarım
Bu durumun tek çözümü cerrahi müdahaledir. Müdahalede çürüyen barsak kısmı çıkartılır ve canlı barsak uçları tekrar birbirine dikilir (rezeksiyon + anastamoz). Geç kalındığı durumlarda ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüm (morbidite ve mortalite) oranı oldukça yüksektir. Bazı durumlarda karına torba takılabilir (ileostomi ve kolostomi).
Barsak çürümesi çok ciddi ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Doğru zamanda cerrahi girişim yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. İyileşme durumu çürümenin nedeni, süresi ve hastanın genel sağlık durumu ile orantılıdır. Erken tanı ve tedavi uygulandığı zaman iyi sonuçlar elde edilebilir.
Boğulmuş Fıtık
Karın duvarı fıtıklarının en korkulan komplikasyonu “boğulmuş fıtıktır”. Latincesi inarsere ve stangüle hernidir.
Basit fıtık ameliyatları hasta ve hekimi için ne kadar kolay ve sorunsuz ise, boğulmuş fıtık ameliyatları da o kadar zor ve risklidir.
Müdahalesini gerçekleştirdiğimiz bir “boğulmuş fıtık” vakasında çekilen fotoğraflar. Dr.Ertan BEYATLI / İZMİR-2015
Acil cerrahi gerektiren boğulmuş fıtık ameliyatı ile en uygun koşullarda (elektif olarak) yapılan normal fıtık ameliyatları aşağıda kıyaslanmıştır.
Karın duvarındaki delikten dışarı doğru çıkan barsak, kendi eksenleri etrafında bir kangal gibi dönerse, bir daha karın içine geri girmesi zorlaşabilir. Daha önceleri, sırt üstü yatınca veya elle itince karın içine giren bir fıtığın, uzanmakla veya el yardımıyla kaybolmaması durumunda “boğulmuş“ fıtıktan söz edilebilir:
Böyle bir tehdit ile karşı karşıya kalmamak için, en kısa zamanda fıtık ameliyatı olmak gerekir.
1- Batın MR – ameliyat öncesi tespit edilen boğulmuş fıtık kesesi (strangüle ve inkarsere herni) ve içerisinde barsak ansları görülmektedir.
2- Boğulmuş Fıtık – ameliyat masasında çekilen fotoğraf. Fıtık nedeniyle karın duvarındaki düzensizlik ve asimetri dikkat çekmektedir.
3- Boğulmuş Fıtık – Laparotomi sonrası Çürüyen barsak kısmı tespit edildi
4- Bu fotoğrafta canlı ve cansız (çürüyen) barsak kısımları net olarak seçilmektedir. Ameliyatta çürük kısım rezeke ve eksize edildi ve geriye kalan canlı kısımlar birbirine ağızlaştırılarak dikildi (anastomoz)
5- Rezeksiyon sonrası anastamoz hattı. Her iki barsak kısmı canlı olarak görülmektedir.
6- Çıkarılan çürümüş barsak bölümü.
Op.Dr. Ertan BEYATLI ve cerrahi ekibi. İZMİR/2015