Anal Fistül nedir?
Halk arasında Anal “Fistül ve Fissür” kelimeleri sıklıkla karıştırılır. Oysa ki ikisi de tamamen ayrı hastalıklar olup apayrı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Fistül kelimesi iki ayrı yüzey arasındaki bağlantı noktasıdır ve tünel veya kanal anlamına gelir. Anal fistüllerde bu tünel makat derisi ve barsaklar arasında oluşur.
Fistülün nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak birçok faktör fistül oluşmasında etkili görülmüştür. Oturak bölgesindeki iltihaplı sivilceler, makatta sık sık oluşan kronik apseler (Anal Apse), radyoterapi, ameliyat sonrası hastalarda, kilolu hastalar,.. vb.
Anal Fistül Teşhis Yöntemi
Cerrahın yaptığı muayene en iyi ve doğru tanı yöntemidir. Bazen fistüllerin derecesini ve tipini belirlemek için renkli/kontrastlı rontgen filimler (Fistülografi) ve renkli pelvik MR filmleri çekilebilir.
Doğru tanıyı koymak çok önemlidir çünkü yanlışlıkla hemoroid, anal fissür ve anal abse tanısının konması ameliyat sonrası hastalığın devam etmesine ve kronikleşmesine neden olur.
Park Sınıflaması
Bu sınıflamaya göre 5 çeşit Peri-anal Fistül mevcuttur:
a- Superfisiyal
b- intersfinkterik
c- transfikterik
d- suprasfinkterik
e- ekstrasfinkterik
Anal Fistülün Tedavisi var mı ?
Fistülün farklı tedavi yöntemleri vardır. Bazı cerrahlar makat bölgesine ip bağlama (seton) bazıları da ameliyatı tercih eder. Lazer uygulaması da yeni bir yöntemdir.
Tedavi seçeneği fistülün türü ve derecesi, cerrahın düşüncesi ve tecrübesine bağlıdır.
Cerrahi Seçenek
Peri-anal Fistul ameliyatında hasta belden (spinal, epidural) uyuşturulur veya tamamen uyutulur. Jinekolojik pozisyonda prob veya guide (stile) aracılığı ile fistül kanalı ve uzunluğu tespit edilir. Koter aleti ile fistül kanalı tamamen çıkartılır (Fistülektomi). Geriye kalan dokular açık bırakılır (Fistülotomi) veya kapatılır.
Seton Uygulaması
Fistül için Seton uygulaması Hipokrat zamanından kalan bir yöntemdir. Halen günümüzde dahi sık uygulanmaktadır.
Seton yönteminde fistül kanalına bir ip yerleştirilir. Setonun iki türü vardır. Gevşek ve gergin seton.
Gevşek seton kanalın açık ve temiz kalmasını sağlar. Gergin seton yönteminde ise ip sıkı bir şekilde bağlanır veya ipe ağırlık yerleştirilir (anahtar, kurşun, boncuk gibi). Bu şekilde zamanla oradaki ip kanalı kesmeye başlar ve fistülün kapanmasına sebep olur. Bu durumda makat kasları zarar görmez (sfinkter kasları). Bir buz kalıbını bir telle kesildiğini hayal edin.
Lazerle Anal Fistül Tedavisi
Son yıllarda fistül için lazer uygulaması sıklıkla yapılmaktadır. Basurda olduğu gibi kısa, risksiz ve ameliyatsız bir yöntemdir. Uygun hastalarda yapıldığında başarı oranı cerrahi seçeneğe göre daha yüksektir.
En önemlisi ise anal kanal etrafında istemsiz kasılan ve dışkılamayı kontrol eden kasa (LİS-Lateral internal sifinkter) zarar vermemesidir. Böylelikle dışkı kaçırma riskinin olmamasıdır. Ayrıca lazerle fistül tedavisinin diğer avantajları şöyledir:
✅
Ameliyatsız yöntemdir✅
İşlem süresi 15 dakikadır✅
Hasta işlemden sonra gündelik yaşamına dönebilir, araba kullanıp işe gidebilir✅
Ağrısız, kansız ve hastane yatışı gerektirmeyen bir tedavidir
Lazer Fistül veya Hemoroid uygulaması günübirlik hastane yatışı olmadan yapılabilmektedir.
Lazerle Hemoroid tedavisi hakkında bilgi için Tıklayın
Op. Dr. Ertan Beyatlı Klinik
Karakaş Mah., Fevzi Çakmak Blv., No:34, D:1, 39000 Kırklareli/Türkiye
Google Maps
Tel: +90 (531) 618-8964