Gastrit ve Pangastrit Farkı Nedir?

Bu hastalık öyle yaygın bir hale geldi ki. Hastalıktan ziyade artık şikayet gibi kullanılıyor. Hekim: şikayetiniz nedir? Hasta: hocam bende gastrit var! Gelin bakalım bu hastalık hakkındaki doğru ve yanlış bilgiler nelerdir ?

Gastrit nedir?

Gastrit, midenin iltihabı demektir. İki kelimden oluşur. Gastrique mide demektir. —itis eki iltihap demektir. Latincede Gastritis şeklinde yazılır.

gastrit nedir?

Pangastrit nedir?

Pangastrit hastalığının adı “Pan” ve “Gastrit” kelimelerinden oluşur. Pan kelimesi ise Latincede geniş veya kapsamlı anlamına gelir. Pangastrit durumu midenin büyük bir kısmı veya tamamının iltihaplanması anlamına gelir.

Endoskopide görülen "Pangastrit" tablosu. Ertan BEYATLI, M.D.
Endoskopide görülen “Pangastrit” tablosu. Ertan BEYATLI, M.D.

Dolayısıyla Pangastrit kelimesi mide mukozasının en az %75’ini kaplayan gastrit durumunu ifade eder. Eritematöz pangastrit görülen en yaygın türdür.

2000 yılından bu yana dünya çapında pangastrit vaka sayısında ciddi bir artış mevcuttur. Özellikle 2018-1019 yıllarında bu artış fark edilecek boyutta oldu.

Bu artışın en önemli nedenleri arasında H.pylori bakterisinin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi, endoskopi tanıların daha spesifik bir şekilde belirlenmesi ve giderek artan gıda katkı maddeleri. 2020 yılında pangastrit vakalarında giderek artış olacağı düşünülmektedir.

Safra Gastriti nedir?

Safra sıvısının ince bağırsaklardan mideye geçmesi sonucunda ortaya çıkar. Safra sıvısı mide astarını tahriş ederek iltihaplanmasına neden olur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için: Alkalen Reflü Gastrit

Gastritin Sebepleri Nelerdir?

Gastrit aşağıdaki durumlarda oluşabilir:

  • Asit Gastriti: mide asidinde artışa bağlı gastrit türüdür (ayrıca stres veya üzüntü gastriti olarak da adlandırılır)
  • Tahriş edici maddelere bağlı gastrit: alkol, kronik kusma, sıcak içecekler, ilaçlar örneğin: ağrı kesiciler, aspirin, antienflamatuar, Ursactive
  • Helicobacter pylori (H. pylori): Midenin mukoza zarında yaşayan bir bakteri; tedavi olmadığında bu bakteri ülserlere ve bazı insanlarda mide kanserine bile yol açabilir.
  • Safra Reflüsü (Safra gastriti): Safra sıvısının ince bağırsaktan mideye geçmesi durumudur.
  • Enfeksiyon: bakteri ve virüs tarafından oluşan enfeksiyonlar.
  • Işın tedavisi (radyasyon gastriti, radyoterapi) gibi bazı durumlardan kaynaklanabilir.

Tedavi edilmeyen gastrit durumlarında vücuttan aşırı kan kaybı ve mide kanseri riskinde artış gözlenmektedir.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Ağrı. Mide ağrısı, karın ağrısı, kramp, baş ağrısı
  • Mide sorunları. Hazımsızlık, ekşime, iştahsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma
  • Genel Sorunlar. Halsizlik, ateş basması
#endoskopi de görülen erozif linear #gastrit http://ertanbeyatli.com/nedir-bu-gastrit

Tanı nasıl konulur?

Gastrit belirtileri başka kötü huylu mide hastalıklarında da görülebilir. Örneğin mide kanseri şikayetleri bazen birebir aynıdır. Dolayısıyla tanı konulduğunda bu duruma dikkat edilmeli.

Gastritin kesin ve doğru tanısı için Endoskopi yapılması şarttır. (bkz Endoskopi nasıl yapılır?)

Endoskopi ile hem kesin tanı konulur hem de gerektiğinde parça alınır (patolojik inceleme için biyopsi).

Aylarca mide rahatsızlığı ve hazımsızlık şikayetleri ile takip edilen ve çeşitli mide koruyucu ilaçlar verilen bazı hastalarda yapılan endoskopide erken mide hanseri bulgularına rastlanabilir.

Şikayet → tanı → tedavi → iyileşme

İnsanlar en ufak bir mide şikayeti için hemen eczanelere koşar ve bol bol mide ilaçları alır. İlaçlar rastgele, düzensiz ve bilinçsizce kullanılır ama bir türlü düzelme görülmez. Hep aynı sıkıntılar hep aynı hikayeler tekrarlanır ve kısır döngü oluşur.

Kaç çeşit Gastrit var?

Mide anatomik olarak beş bölgeye ayrılır, bunlar: kardiya, fundus, korpus, antrum ve pilor (pylorus) olarak adlandırılır.

Midenin anatomik bölümleri
Midenin anatomik bölümleri
Midenin anatomisi
fundus
cardia
korpus
antrum
pylor

Gastritin iki ana şekli vardır akut ve kronik.

  • Akut Gastrit — ani ve kısa süreli spazm.
  • Kronik Gastrit — Uzun sürelidir (otoimmün, H.pylori, kimyasal gastrit)

Gastritin şiddetine göre sınıflama şöyledir:

  • Eroziv Gastrit (eritematöz gastrit, eritematöz gastropati): Mide astarının aşınması durumudur. Tedavi edilmezse ülserlere yol açabilir
  • Non-Eroziv Gastrit: Aşındırıcı olmayan tip.

Diğer Gastrit tipleri: İyatrojenik tip, Otoimmün tip, Granülomatöz tip, Lenfositik tip (T lenfosit), Kollajen tipi, Eozinofilik tip

Antral Gastrit’tir nedir

Endoskopide en sık rastlanan gastrit çeşitidir. Adından da anlaşıldığı gibi iltihap midenin alt kısmı yani antrum ile sınırlıdır. Mide asidi ve yiyecekler ince barsaklara geçmeden önce bu bölgede toplanır ve bekler (ortalama 4-8 saat).

Gastrit nasıl tedavi edilir?

Tedavi gastritin nedenine göre yapılır. Tedavide kullanılan ilaçların genel adı mide koruyucu ilaçlardır. Dirençli durumlarda bakteri varlığı araştırılmakıdır — Helicobacter pylori

Helicobacter Pylori nedir?

Son 30 yılda bu bakteri bir çok sindirim hastalığının nedeni olarak kaşımıza çıkıyor. Helicobacter Pylori (H.pylori) 1980 yılında nobel ödül sahibi Warren ve Marshal tarafından bulunmuştur.

Dr. Barry J. Marshal ve Dr. J. Robin Warren, Helicobacter pylori bakterisini buldu

H.pylori midede yaşayan spiral şekilli bakteridir. En önemli özelliği üreyi hidrolize edebilmesi üreaz ve amonyak üretebilmesidir. Amonyak, mide hücrelerini (antral G hücresi) negatif geri besleme döngüsü yöntemi ile etkileyerek Gastrin salınımına neden olur.

Helicobacter Pylori (H. Pilori)
Helicobacter Pylori (H. Pilori)

Bu durum mide asidinin artmasına neden olur (hipergastrinemi ve gastrik asit hipersekresyonu). Organizmanın üreaz (üreyi hidrolize edebilme) özelliği sayesinde varlığı tespit etmek için bir çok test tarif edilmiştir. Örneğin 13C ve 14C nefes testi (breath test) ve CLO Hızlı Üreaz test kiti (Campylobacter-Like Organism). Ayrıca H.pylori Giemsa ve Ethin Starey Silver Stain yöntemleri ile de tespit edilebilir.

Bakterinin tanı ve takibi için nefes (üfleme testi) veya gaitada antijen testi yapılır. Ancak kesin tanı için endoskopiyle alınan biyopsi şarttır.

CLO Testi nedir?

Helicobacter pylori (H.Pylori) teşhisinde kullanılır. Hızlı ve diyagnostik üraz testidir ve Latince’de (Campylobacter-Like Organism Test) ibaresinin kısaltmasıdır (yani Campylobactere benzeyen organizma testi).

Testin ana düşüncesi ise H. pylori tarafından salgılanan üreaz enziminin ürenin amonyak ve kanbon diokside (CO2) dönüşümünü katalize etmektedir. CLO testin pozitif olma süresi mide mukozasının H.pylori yoğunluğu ile ilgilidir ve inflamasyonun derecesi hakkında bir bilgi vermez!

Helicobacter Pylorinin enzimatik etkisi sayesinde midenin iç tabakasında (mukus, mukoza) oluşan bozulma ve tahribat ve epiteliumun verdiği inflamasyon yanıtı bu organizmayla ilgili bir çok hastalığa neden olmaktadır.

Gaitada H.pylori antijeni

Endoskopi uygulanan hastalarda mideden alınan biyopsi sayesinde bakterinin varlığı kolaylıkla tespit edilebilir. Endoskopi yapılmayan hastalarda ise nefes ya da gaita (dışkı) testi ile bakterinin varlığı saptanabilir.

H.pylori araştırıldığında ise hastanın mide asidini azaltan ilaçlar veya antibiyotik kullanmaması gerekiyor çünkü bu tür ilaçlar bakterinin testlerde görünmemesini sağlıyor. Kan ya da tükürük testlerinde bu bakteriye karşı gelişmiş antikorun gösterilmesi bakterinin varlığını göstermez.

Bu testler ile gösterilen antikor hastanın yaşamının herhangi bir döneminde bakteri ile karşılaştığını gösterir, bakterinin canlılığının göstergesi değildir. Bu nedenle pratikte bu testler kullanılmamalıdır. Endoskopi yapılmadan bakterinin araştırılması, nefes testi ya da dışkı muayenesi ile yapılabilir. Nefes testi dışkı muayenesinden daha duyarlıdır.

H. Pylori’nin neden olduğu hastalıklar

  1. Gastrit
  2. Duodenit
  3. Peptik Ülser
  4. Özofajit
  5. Kolit
  6. Mide kanseri (mide CA)
  7. kronik dispepsi
  8. Bulantı

H. Pylori Nasıl tedavi edilir ?

Tedavide birden fazla antibiyotik ve mide asidini azaltan ilaç kullanılır. Tedavide üçlü veya dörtlü ilaç kürleri kullanılır. Tedavi süresi 7-14 gündür.

Verilen ilaçları yan etkilere neden olabilir. Bunların arasında ağızda tat değişikliği, mide ağrısı, baş ağrısı, ekşime, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık. Bu şikayetler hastaların %60’nda görülmektedir. Ancak, bu şikayetler ilaçları kullandıktan 1-2 gün geçer. Dolayısıyla ilaçların aksatılmaması şiddetle önerilir. (bkz. Antibiyotik Direnci hangi durumlarda gelişir?)

H. Pylori tekrarlar mı ?

Bakterinin tekrarlama olasılığı %5-10 dur. Gelişigüzel antibiyotik kullanımı bu riski yükseltir. Eğer bir antibiyotik kombinasyonu ile bakteri tedavi edilemedi ise tekrar tedavide aynı kombinasyon kullanılmamalıdır. Farklı bir tedavi protokolü uygulanması gerekir. Başarısızlık durumunda uygulanacak ikinci denemede kullanılacak tedavi daha yoğun olacaktır.

“Gastrit ve Pangastrit Farkı Nedir?” üzerine 48 yorum

  1. Hocam merhabalar helicobakter nefes testini turkiyede nerde yapilabiliyor ? Genelde bu kit bulunamiyor diye biliyorum … saygilar

  2. Hocam iyi günler.endoskopi oldum tanı;özofajit la evre a +eritamatöz pangastrit +bulbusta ülser durumum nedir tesekkürler

  3. Hocam merhaba vereceğiniz cevap için teşekkürler Doktorumdan maalesef bilgi alamadım ağır şikayetlerim yok hafif yanma dışında
    Üst gastroinstetinal videoendoskopi raporu
    Premedikasyon: xlycoin %10luk sprey ile topikal boğaz anestezi
    Özofagus:Özofagus mukozası sekresyonu ve peristaltizması normal izlendi 1-2cm arayla z çizgisi geçildi ve alt Özofagus sfinkteri geçilerek mideye girildi
    Mide:midede bol miktarda safra sekredyon mevcut korpus mukozasında patolojiye rastlanmadı antrum mukozası benekli hiperemikti antrumdan biyopsi alındı retroflikasyonda kardia ve fundus mukozası normal izlendi diafragmatik kısgacın endoskopiyi kavraması yeterliydi pylor santarileziydi takıntısız geçilerek bulbusa girildi
    Duodenum:bulbus deforme ve duodenum 2.kıta lümeni açık mukozası normal izlendi
    Tanı:alkalen safra reflüsü, gastrit, deforme bulbus

    Tıbbi patoloji
    Sydney sistemi
    Kronik yangı:hafif
    Aktivite:hafif (pit ve yüzey epitelinin 1-3 polimorfonükleer lökosit)
    Atrofi:yok
    İntestinal metaplazi:yok
    H. Pylori:hafif kolonizasyon (yüzeyin 1-3 dağılmış mikroorganizm)
    Wotherspoon ac – doglioni c sistemine göre grade 1 kronik aktif gastrit
    Lamina propriada lenfosid kümeleri, lenfoid folikul yok (lenfoepetelyal lezyon) yok

      • Hocam merhaba vereceğiniz cevap için teşekkürler Doktorumdan maalesef bilgi alamadım ağır şikayetlerim yok hafif yanma dışında
        Üst gastroinstetinal videoendoskopi raporu
        Premedikasyon: xlycoin %10luk sprey ile topikal boğaz anestezi
        Özofagus:Özofagus mukozası sekresyonu ve peristaltizması normal izlendi 1-2cm arayla z çizgisi geçildi ve alt Özofagus sfinkteri geçilerek mideye girildi
        Mide:midede bol miktarda safra sekredyon mevcut korpus mukozasında patolojiye rastlanmadı antrum mukozası benekli hiperemikti antrumdan biyopsi alındı retroflikasyonda kardia ve fundus mukozası normal izlendi diafragmatik kısgacın endoskopiyi kavraması yeterliydi pylor santarileziydi takıntısız geçilerek bulbusa girildi
        Duodenum:bulbus deforme ve duodenum 2.kıta lümeni açık mukozası normal izlendi
        Tanı:alkalen safra reflüsü, gastrit, deforme bulbus

        Tıbbi patoloji
        Sydney sistemi
        Kronik yangı:hafif
        Aktivite:hafif (pit ve yüzey epitelinin 1-3 polimorfonükleer lökosit)
        Atrofi:yok
        İntestinal metaplazi:yok
        H. Pylori:hafif kolonizasyon (yüzeyin 1-3 dağılmış mikroorganizm)
        Wotherspoon ac – doglioni c sistemine göre grade 1 kronik aktif gastrit
        Lamina propriada lenfosid kümeleri, lenfoid folikul yok (lenfoepetelyal lezyon) yok
        Hocam cevabınız için teşekkürler 1 haftalık 3lü antibiyotik tedavisi aldım 20 gündür herhangi bir antibiyotik mide koruyucu almadım üre testi için yeterli Bi süremidir bide başka Bi doktorun yorumunu okumuştum safra görülen midede h. Pylori olmaz diye bi yorumu vardı sizin düşünceniz nedir bu konuda midem çok kötü durumda değil dimi hocam ilaç ve diyetle düzeltilebilir zamanınızı aldım hocam başarılarınızın devamını diliyorum kolay gelsin

        • H.pylori bakterisi midenin asit ortamında çoğalır dolayısıyla safra (yani alkali) olduğu durumlarda çoğalma olasılığı daha azdır. verdiğiniz süre yeterlidir

  4. Merhaba hocam Lümeni peristaltizmi ve mukozası normaldi Z çizgisi 38.cm ‘de hiatal kıskaç 39.cm de geçildi. Retrofleksiyonda karşıya normaldi. Mide lümeni ekspansiyonu motilitesi ve pili düzeni normaldi. Mide açlık sıvısı berraktı fundus korpus ve aktörüm mukozası hipersonik ve ödemeliydi. Aktörüm 1ve korpus 2 ‘den biyopsiler alındı. Forme ve santraline idi Bulbus ve postbulber bölge lümeni ve mukozası normaldi Tanı eritamatöz pangastrit rica etsem yorumlarmısınız sonuç daha biray sonra çıkacakmış

  5. İyi günler hocam geçen yıl nisan ayında endoskopi yaptırdım.eritematöz pangastrit tanısı konuldu. mide koruyucu kullandım ama şikayetlerim devam ediyor tekrar endoskopi yaptırmalı mıyım, eritematöz pangastrit hakkında bilgi verir misiniz?

    • şikayetleriniz geçmediyse elbette tekrar endoskopi yaptırmanızda yarar vardır. bazı mide hastalıkları kendini gastrit olarak gösterebilir ancak ilaçlara rağmen zamanla sinsi bir şekilde ilerleyebilir.

  6. Hocam selamlar saygılar dün endeskopiye girdim fundus hiperemik benekli ödemli.yılan derisi manzarasında idi .antrum hiperemik benekli ödemli bx alındı ortasında 5mm submukozal kabarıklık forseps ile alındı yorum layabilirmisiniz tşk ederim

  7. Merhaba hocam, dahiliyeden yönlendirildiğim endoskopi raporunda fundus, korpus ve antrum mukozası ödemli, hiperemik olup;korpus arka duvarda 4mmm parlak ödemli dimuntif polip çıkarıldı ayrıca biyopsi alındı. Tanıda ise pangastrit; korpus arka duvarda dimuntif polip şeklinde patoloji sonucu için beklenmem söylendi. Bu durumla ilgili yorumunuzu ve yönlendiren dahiliye doktoruna sonuca gitmem için patoloji tanısını mı beklemeliyim?

  8. Merhaba hocam bugün endoskopi oldum sonuç Z çizgisi 38 cmde görülmüştür.Korpus büyük ve küçük kurvaturdaki mide pilileri ödemli olarak izlendi. Antrum mukozasında hiperemi ve ödem mevcuttur. Retrofleksiyonda kardia ve fundus ödemli-hipermik gözlendi.

  9. hocam merhaba endoskopi sonucu pangastrit artı bulbit yazıyor .ne anlama geliyor.ne yapmalıyım

      • Sağolun hocam nasıl bir riski var.ne yapmalıyım.pangastrit bulbit kötümü kimyasal işte calisiyorum

  10. Hocam merhaba artnumda 1milimetrelik ülser mevcut aynı zamanda midenin mukozası benekli tarzda hiperemikti . Son olarak panagstrit bulunmakta tedavi nasıl olmalı ve nelere dikkat etmeliyim ciddi bir durum mu tedaviyle geçer mi

  11. Selam sayın Ertan hocam sizden ricam 7 yıl önce reflum vardı ve bu sene endoskopide Tanı:da Gevşek Les ve pangastrit çıktı hocam ve sonucu hala veremedim doktor senelik izine çıktığı için sözen ck ricam hocam sonuç nedir bilgilendire bilirmsinz?

  12. Hocam iyi günler. Ben de dün endoskopi yapıldım. Sonuc les gevşek izlendi. Kardia, fundus, antrum mukozası eritemli ödemli izlendi. Koprusta fundusa yakın nodüler görünüm izlendi. Pilor santralize, bulbus formeydi. Yazmakta. Biyopsi alınmış bir de nodülden 15 gün sonra sonucu alacağım lakin araştırdığım kadariyla gastrit pek de kolay geçecek bi hastalığa benzemiyor bende bi de pangastrit çıkınca ayrıca korktum. Pangastrit ilaçlarla geçer mi tamamen??

  13. hocam merhaba….bulbit,pangastrit,deforme pilor saptandı bende nedir durum yardımcı olurmusunuz lütfen

    • mide ile ince barsak arasındaki bölümün adı bulbustur. yani ince barsağın ilk bölümüdür. bunun da iltihabı bulbittir. pan gastrit midenin %75^den fazlasında iltihap anlamına gelir. deforme pilor ise midenin çıkış kapağındaki düzensizlikleri gösterir bu durum da genelde kronikleşen gastrit veya iyileşen eski ülserler neticesinde oluşur. ayrica pilor deformasyonu bazı kötü huylu mide hastalıklarında da görülebilir dolayısıyla bölgeden biyopsi alınması gerekebilir

  14. Hocam merhaba.
    Endoskopi sonucunda ,
    Mide Korpus mukozasında petesial lezyonlar mevcuttu, antrum hiperemik.
    Tani: Eritamatoz pangastrik.
    Doktorum sadece mide koruyucu ve şişkinlik ve stres icin bir ilac yazdı. Yeterli mi bilmiyorum…

  15. Hocam bende hital yetmezlik pangastirit ve iki tane mikrop çıktı yemeklerden sonra halsizlik kalp kırizi gibi çarbıntı hocam en önemlisi nefesim çıkmıyo ölçekmişim gibi geceleri uyanmam psikolojimi bozdu tavsiyeniz nedir hocam saygılar..

  16. Merhaba..sayın doktorum endoskopi sonucu eritematoz pangastrit mideye safra reflüsü hiatal gevşeklik yazıyor….antrumdan biyopsi alındı…bunun tehlike boyutu nedir..biyopsi sonucunu dahiliye mi genel cerrahi mi değerlendirmelidir…kolaylıklar dilerim…

  17. Hocam endoskopim yapildi tani pangastrit a o s yetmezlihi bes gundur yemeklerdrn sonra gehirme gohuste sikisma kalbimde carpinti ve siddetli bas donmesi oluyor hayatim kabusa dondu korkudan yemek yemeyecehim nefesim coj kesiliyor ilaclarimda iyi gelmiyor lutfen yardim edin hocam

  18. Bu gun endoskopi oldum sonuc bolumunde pangastrit antrumda polipoid lezyon?

  19. Merabalar hocam aclık sıvısı berrak mıdenın hava ıle ekspaansıyonu yeterli lumunurler doğal pilor santralıze dogal bulbus forme ve duodenum mukozası dogal biopsi antrum Tanı pangastrıt dıyo

  20. Selam Hocam mide mukozası hiparamik ve ödemli b.antrundan bx alındı pilor santralizeve fonksiyone bulundu.Bulbus ve11.kıtada özlk saptanmadı petroversiyonda kardia ve fundus mukazası normal b Hiatus norm o izlendi . pangastrit saygıla

  21. Hocam saygılar sunuyorum, bugün endoskopi yapıldı raporda; tanı pangastrit yaziyor. U manevrasında kardia cihazı sarıyor. Fundus, korpus ve antrum mukozaları hiperemik ve odemliydi. Biyopsi sonucu eylülde çıkacakmış acaba durum nedir bilgi verirseniz çok sevinirim

  22. Mukoza vebpasajı normal z cizgisi yerinde kardio-özofajien sfinkter tonusu gevsek
    Mide 100 cc berrak açlık sekrosyonu mevcut.mukoza mide boyunca hiperemik hacim ve peristaltizmi normal. Pilor forme gecisi rahat retrofleksiyonda KÖS endoskopu gevsek sariyordu
    Bulbus ve duedonum 2.kita normal.

    Tanı: Pangastrit+les gevsekligi
    Hocam endoskobi sonucu lakin doktor bana antibiyotik ilaclari verdi eskisinden de daha cok kotu oldu midem yediklerimi hazmedemiyorum karnimda siskinlik ve mide de surekli yanma ve mide kazintisi oluyo… Ne yapmam gerek hocam ??

  23. Hocam benim oğlumu bugün hasteneden getirdik.Ona midede hiperemi, antrum dominant pangastrit tanısı konuldu.Midesinde korpus duvar ve mukozası hiperemikti.antrum, angulus duvar ve mukozasında hiperemi ve nodülarite izlendi.Pilor halkası santralize ve fonksiyonları normaldi.Bir hafta sonra biyopsi için çağırdı.Hocam genel olarak değerlendirmenizş bekliyorum

Yorumlar kapalı.