Kabızlık durumunda nelerin yapılması gerekiyor?

Dr. Ertan Beyatlı

Op. Dr. Ertan Beyatlı MD. PhD.

Genel Cerrahi Uzmanı

Avrupa Cerrahi Araştırmalar Derneği (European Society for Surgical Research ESSR, Belgium)

Amerikan Akademik Cerrahi Derneği (Association for Academic Surgery AAS, USA)

kabızlık tedavisi

Kabızlık (Konstipasyon, İngilizce = Constipation). Kabızlık, seyrek veya geçmesi zor bağırsak hareketlerini ifade eder. Dışkı genellikle sert ve kurudur. Diğer belirtiler arasında karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hareketini tamamen geçmemiş gibi hissetme sayılabilir.

Obstipasyon ise kabızlıktan bir adım daha ileridedir ve kuru sert dışkı birikiminin geçememesiyle birlikte gaz çıkaramama ile karakterizedir. Yani hem dışkı hem de gaz birikimi olur. Bu, kolonun tüm uzunluğu boyunca çarpışmaya neden olabilir ve önemli bir süre boyunca mevcutsa kalıcı hasara yol açabilir.

Kabızlıktan kaynaklanan komplikasyonlar hemoroidanal fissür veya fekal impaksiyonu içerebilir. Yetişkinlerde normal bağırsak hareket sıklığı günde üç ile haftada üç arasındadır. Bebeklerde genellikle günde üç ila dört bağırsak hareketi olurken, küçük çocuklar tipik olarak günde iki ila üç bağırsak hareketi yapar.

Kabızlığın birçok nedeni vardır. Yaygın nedenleri arasında dışkının kolon içinde yavaş hareket etmesi, irritabl bağırsak sendromu ve pelvik taban bozuklukları yer alır. Altta yatan ilişkili hastalıklar arasında hipotiroidizm, diyabet, Parkinson hastalığı, çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı, kolon kanseridivertikülit, Meckel divertikülü ve inflamatuar bağırsak hastalığı yer alır. Kabızlık ile ilişkili ilaçlar arasında opioidler, belirli antiasitler, kalsiyum kanal blokerleri ve antikolinerjikler bulunur. Opioid alanların yaklaşık% 90’ı kabızlık geliştirir. Kabızlık daha çok kilo kaybı veya anemi olduğunda, dışkıda kan bulunduğunda, bir kişinin ailesinde inflamatuar bağırsak hastalığı veya kolon kanseri öyküsü olduğunda veya daha yaşlı bir kişide yeni başladığında ilgilidir.

Röntgende görülen küçük bir çocukta kabızlık. Daireler fekal madde alanlarını temsil eder (dışkı siyah bağırsak gazı ile çevrili beyazdır). kabızlık nedir ve nasıl tedavi edilir? Kabızlık Nedir ve nasıl tedavi edilir? kabizlik cocuk
Röntgende görülen küçük bir çocukta kabızlık. Daireler fekal madde alanlarını temsil eder (dışkı siyah bağırsak gazı ile çevrili beyazdır).

Kabızlığın tedavisi, altta yatan nedene ve var olduğu süreye bağlıdır. Yeterli sıvı içmeyi, daha fazla lif yemeyi ve egzersiz yapmayı içerebilecek önlemler. Bu etkili değilse, toplu şekillendirici ajan, ozmotik ajan, dışkı yumuşatıcı veya kayganlaştırıcı tipte laksatifler önerilebilir. Uyarıcı müshiller genellikle diğer türler etkili olmadığında saklanır. Diğer tedaviler biofeedback veya nadir durumlarda ameliyatı içerebilir.

Genel popülasyonda kabızlık oranları yüzde 2-30’dur. Bakım evinde yaşayan yaşlılar arasında kabızlık oranı yüzde 50-75’tir. Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar kabızlık ilaçları için yılda 250 milyon dolardan fazla para harcıyor.

Tanım

Kabızlık bir hastalık değil semptomdur. En sık olarak kabızlık, genellikle haftada 3’ten az dışkı olmak üzere seyrek bağırsak hareketleri olarak düşünülür. Bununla birlikte, kişilerin başka şikayetleri de olabilir:

  • Bağırsak hareketleri ile ıkınma
  • Bağırsak hareketini geçmek için aşırı zaman gerekiyor
  • Sert tabureler
  • Zorlanmaya bağlı bağırsak hareketlerinde ağrı
  • Karın ağrısı
  • Karın şişkinliği.
  • tamamlanmamış bağırsak tahliyesi hissi.

Roma III Kriterleri, çeşitli yaş gruplarında kabızlık teşhisini standartlaştırmaya yardımcı olan bir dizi semptomdur. Bu kriterler, doktorların kabızlığı standart bir şekilde daha iyi tanımlamalarına yardımcı olur.

Bristol Dışkı Skalası kabızlık nedir ve nasıl tedavi edilir? Kabızlık Nedir ve nasıl tedavi edilir? bristol diski skalasi
Bristol Dışkı Skalası

Nedenleri

Kabızlığın nedenleri doğuştan, birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılabilir. En yaygın tür birincildir ve yaşamı tehdit etmez. Ayrıca çocuklar ve yetişkinler gibi etkilenen yaş grubuna göre de bölünebilir.

Birincil veya fonksiyonel kabızlık, ilaç yan etkileri veya altta yatan bir tıbbi durum gibi altta yatan bir nedene bağlı olmayan altı aydan uzun süredir devam eden semptomlarla tanımlanır. Karın ağrısı ile ilişkili olmadığı için irritabl bağırsak sendromundan ayırt edilir. En yaygın kabızlık türüdür ve genellikle çok faktörlüdür. Yetişkinlerde, bu tür birincil nedenler şunları içerir: yetersiz diyet lifi veya sıvı alımı gibi diyet seçimleri veya azalmış fiziksel aktivite gibi davranışsal nedenler. Yaşlılarda, yaygın nedenler yetersiz diyet lifi alımı, yetersiz sıvı alımı, azalmış fiziksel aktivite, ilaçların yan etkileri, hipotiroidizm ve kolorektal kanserin neden olduğu tıkanmaya bağlanmıştır. Ancak bu faktörleri destekleyen kanıtlar zayıftır.

İkincil nedenler arasında opiatlar gibi ilaçların yan etkileri, endokrin ve hipotiroidizm gibi metabolik bozukluklar ve kolorektal kanser gibi tıkanma sayılabilir. Çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı da kabızlık ile ortaya çıkabilir. Sistosel, kronik kabızlık sonucu gelişebilir.

Diyet

Kabızlığa düşük lifli diyet, düşük sıvı alımı veya diyet neden olabilir veya şiddetlenebilir. Diyet lifi, kolonik taşıma süresini azaltmaya yardımcı olur, dışkı hacmini artırır, ancak aynı zamanda dışkıyı yumuşatır. Bu nedenle, düşük lifli diyetler birincil kabızlığa neden olabilir.

İlaçlar

Pek çok ilacın yan etkisi olarak kabızlık vardır. Bazıları opioidler, diüretikler, antidepresanlar, antihistaminikler, antispazmodikler, antikonvülzanlar, trisiklik antidepresanlar, antiaritmikler, beta-adrenoseptör antagonistleri, anti-diyare, 5-HT3 reseptör antagonistleri, örneğin ondansetron ve alüminyum antasidler) içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir). Nifedipin ve verapamil gibi belirli kalsiyum kanal blokerleri, rektosigmoid kolonda motilite disfonksiyonu nedeniyle şiddetli kabızlığa neden olabilir. Kalsiyum ve demir takviyeleri gibi takviyeler de dikkate değer bir yan etki olarak kabızlığa sahip olabilir.

Tıbbi durumlar

Kabızlığa neden olabilecek metabolik ve endokrin problemler şunları içerir: hiperkalsemi, hipotiroidizm, hiperparatiroidizm, porfiri, kronik böbrek hastalığı, pan-hipopituitarizm, diabetes mellitus ve kistik fibroz. Kabızlık, kas ve miyotonik distrofisi olan kişilerde de yaygındır.

Kabızlık ile ortaya çıkabilen sistemik hastalıklar arasında çölyak hastalığı ve sistemik skleroz yer alır.

Kabızlığın bir dizi yapısal (mekanik, morfolojik, anatomik) nedeni vardır; kolorektal kanser, darlıklar, rektokoller, anal sfinkter hasarı veya malformasyon ve ameliyat sonrası gibi dışkı geçişini durduran kolon içinde yer kaplayan lezyonlar oluşturarak. değişiklikler. Diğer maligniteler gibi bağırsak dışı kitleler de dış bası nedeniyle kabızlığa neden olabilir.

Kabızlığın ayrıca anismus, inen perine sendromu ve Hirschsprung hastalığı gibi nörolojik nedenleri vardır. Bebeklerde Hirschsprung hastalığı, kabızlık ile ilişkili en yaygın tıbbi hastalıktır. Anismus, kronik kabızlığı veya tıkalı dışkısı olan küçük bir azınlıkta ortaya çıkar.

Omurilik lezyonları ve Parkinson hastalığı ve pelvik taban disfonksiyonu gibi nörolojik bozukluklar da kabızlığa yol açabilir.

Psikolojik

Dışkının gönüllü olarak kesilmesi, kabızlığın yaygın bir nedenidir. Vazgeçme seçimi ağrı korkusu, umumi tuvalet korkusu veya tembellik gibi faktörlere bağlı olabilir. Bir çocuk dışkıyı tuttuğunda, bu sorunun üstesinden gelmek için teşvik, sıvı, lif ve müshil kombinasyonu faydalı olabilir. Tutma ile erken müdahale, anal fissürlere yol açabileceğinden önemlidir.

Doğuştan

Doğumda ortaya çıkan bir dizi hastalık çocuklarda kabızlığa neden olabilir. Hirschsprung hastalığı (HD) en sık görülen grup olarak nadirdir. Ayrıca anüsün öne yer değiştirmesi, deliksiz anüs, darlıklar ve küçük sol kolon sendromu gibi kabızlığa yol açabilen konjenital yapısal anomaliler de vardır.

Teşhis yaklaşımı

Teşhis, tipik olarak bir kişinin semptomları açıklamasına göre yapılır. Geçmesi zor, çok sıkı veya küçük sert topaklardan oluşan bağırsak hareketleri (tavşanlar tarafından atılanlar gibi), her gün meydana gelse bile kabızlık olarak nitelendirilir. Kabızlık, geleneksel olarak haftada üç veya daha az bağırsak hareketi olarak tanımlanır. Kabızlık ile ilgili diğer semptomlar arasında şişkinlik, şişkinlik, karın ağrısı, baş ağrıları, yorgunluk hissi ve sinirsel yorgunluk veya eksik boşalma hissi sayılabilir. Kabızlık bir tanı olsa da, tipik olarak bir nedeni ayırt etmek için değerlendirme gerektiren bir semptom olarak görülür.

8 yaşındaki bir çocuğun düz röntgeninde belirgin kabızlık ADBG kabızlık nedir ve nasıl tedavi edilir? Kabızlık Nedir ve nasıl tedavi edilir? kabizlik filmi
8 yaşındaki bir çocuğun düz röntgeninde belirgin kabızlık (ADBG)

Açıklama

Akut (günler ila haftalar arası) veya kronik (aylar ila yıllar) kabızlık başlangıcı arasında ayrım yapın çünkü bu bilgi ayırıcı tanıyı değiştirir. Bu, eşlik eden semptomlar bağlamında, doktorların kabızlığın nedenini keşfetmesine yardımcı olur. İnsanlar genellikle kabızlığını, geçmesi zor bağırsak hareketleri, topaklı veya sert kıvamlı sert dışkı ve bağırsak hareketleri sırasında aşırı zorlanma olarak tanımlarlar. Kabızlığa sıklıkla şişkinlik, abdominal distansiyon ve abdominal ağrı eşlik eder. Karın rahatsızlığıyla ilişkili kronik kabızlık (semptomlar, üç aydan fazla süreyle ayda en az üç gün görülür), bariz bir neden bulunamadığında sıklıkla irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak teşhis edilir.

Kötü beslenme alışkanlıkları, önceki karın ameliyatları ve bazı tıbbi durumlar kabızlığa katkıda bulunabilir. Kabızlık ile ilişkili hastalıklar arasında hipotiroidizm, belirli kanser türleri ve irritabl bağırsak sendromu bulunur. Düşük lif alımı, yetersiz miktarda sıvı, yetersiz ambulasyon veya hareketsizlik veya ilaçlar kabızlığa katkıda bulunabilir. Yukarıda açıklanan semptomların bir sonucu olarak kabızlığın varlığı tespit edildikten sonra, kabızlığın nedeni belirlenmelidir.

Hayatı tehdit etmeyenleri ciddi nedenlerden ayırmak kısmen semptomlara bağlı olabilir. Örneğin, bir kişinin ailesinde kolon kanseri, ateş, kilo kaybı ve rektal kanama öyküsü varsa kolon kanserinden şüphelenilebilir. Diğer endişe verici belirtiler ve semptomlar arasında ailede veya kişisel inflamatuar bağırsak hastalığı öyküsü, 50 yaşın üzerinde başlangıç ​​yaşı, dışkı kalibresinde değişiklik, bulantı, kusma ve halsizlik, uyuşma ve idrara çıkma zorluğu gibi nörolojik semptomlar yer alır.

Muayene

Fizik muayene, en azından bir karın muayenesi ve rektal muayeneyi içermelidir. Karın muayenesi, önemli dışkı yükü varsa abdominal bir kitleyi ortaya çıkarabilir ve abdominal rahatsızlığı ortaya çıkarabilir. Rektal muayene, anal sfinkter tonusu ve alt rektumun herhangi bir dışkı içerip içermediğine dair bir izlenim verir. Rektal muayene (Proktoloji) aynı zamanda dışkının kıvamı, hemoroit varlığı, kan ve deri etiketleri, fissürler, anal siğiller gibi perineal düzensizliklerin olup olmadığı hakkında bilgi verir. Fiziksel muayene, bir doktor tarafından manuel olarak yapılır ve hangi teşhis testlerinin sipariş edileceğine rehberlik etmek için kullanılır.

Teşhis testleri

Fonksiyonel kabızlık yaygındır ve tanısal testi garanti etmez. Alarm belirti veya semptomları olanlar için tipik olarak görüntüleme ve laboratuvar testleri önerilir.

Yapılan laboratuvar testleri, kabızlığın şüpheli altta yatan nedenine bağlıdır. Testler, CBC (tam kan sayımı), tiroid fonksiyon testleri, serum kalsiyum, serum potasyumu vb. İçerebilir.

Abdominal röntgenler (ADBG filmi) genellikle sadece bağırsak tıkanıklığından şüpheleniliyorsa yapılır, kolonda geniş çapta gömülü dışkı ortaya çıkabilir ve benzer semptomların diğer nedenlerini doğrulayabilir veya ekarte edebilir.

Kolonda tümör gibi anormallikten şüpheleniliyorsa kolonoskopi yapılabilir. Nadiren sipariş edilen diğer testler anorektal manometri, anal sfinkter elektromiyografi ve defekografiyi içerir.

Kolonik yayılan basınç dalgası dizileri (PS’ler), bağırsak içeriğinin ayrık hareketlerinden sorumludur ve normal dışkılama için hayati öneme sahiptir. PS frekansı, genliği ve yayılma kapsamındaki eksikliklerin tümü, şiddetli dışkılama disfonksiyonunda (SDD) rol oynar. Bu anormal motor kalıplarını normalleştirebilen mekanizmalar sorunu gidermeye yardımcı olabilir. Son zamanlarda, şiddetli kabızlığın tedavisi için yeni sakral sinir stimülasyonu (SNS) tedavisi kullanılmaktadır.

Kriterler

Fonksiyonel kabızlık için Roma III Kriterleri, aşağıdakilerden iki veya daha fazlasını içermeli ve son üç aydır, semptomlar tanıdan en az 6 ay önce başlamalıdır.

  • Dışkılama sırasında bağırsak hareketlerinin en az% 25’i için ıkınma
  • Dışkılamaların en az% 25’inde yumrulu veya sert dışkı
  • Dışkılamaların en az% 25’inde eksik tahliye hissi
  • Dışkılamaların en az% 25’inde anorektal tıkanma / tıkanma hissi
  • Dışkılamaların en az% 25’ini kolaylaştırmak için manuel manevralar
  • Haftada 3’ten az dışkılama
  • Gevşek dışkı, müshil kullanılmadan nadiren bulunur
  • İrritabl bağırsak sendromu için yetersiz kriterler vardır

Önleme

Kabızlığı önlemek genellikle tedavi etmekten daha kolaydır. Kabızlığın giderilmesinin ardından yeterli egzersiz, sıvı alımı ve yüksek lifli beslenme ile idame önerilir.

Tedavi

Sınırlı sayıda neden acil tıbbi müdahale gerektirir veya ciddi sonuçlara neden olur.

Kabızlığın tedavisi, biliniyorsa altta yatan nedene odaklanmalıdır. Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE), yetişkinlerde kabızlığı iki kategoriye ayırır – bilinmeyen nedene bağlı kronik kabızlık ve opiatlara bağlı kabızlık.

Nedeni bilinmeyen kronik kabızlığın ana tedavisi artan su ve lif alımını içerir (diyet veya takviye olarak). Bağırsak hareketleri kullanımlarına bağlı olabileceğinden müshil veya lavmanların rutin kullanımı önerilmez. [Kaynak belirtilmeli]

Lif takviyeleri

Psyllium gibi çözünür lif takviyeleri, buğday kepeği gibi çözünmeyen liflere kıyasla genellikle kronik kabızlık için birinci basamak tedavi olarak kabul edilir. Lif takviyelerinin yan etkileri arasında şişkinlik, gaz, ishal ve olası demir, kalsiyum emilim bozukluğu ve bazı ilaçlar bulunur. Bununla birlikte, opiat kaynaklı kabızlığı olan hastalar muhtemelen lif takviyelerinden fayda görmeyecektir.

Müshiller

Müshil kullanılıyorsa, düşük maliyetleri ve güvenlilikleri nedeniyle ilk seçenek olarak magnezya sütü veya polietilen glikol önerilmektedir. Uyarıcılar sadece bu etkili olmadığında kullanılmalıdır. Kronik kabızlık vakalarında polietilen glikol laktulozdan üstün görünmektedir. Prokinetikler, gastrointestinal motiliteyi iyileştirmek için kullanılabilir. Bir dizi yeni ajan, kronik kabızlıkta olumlu sonuçlar göstermiştir; bunlar prukaloprid ve lubiprostonu içerir. Cisapride, üçüncü dünya ülkelerinde yaygın olarak bulunmakta, ancak batının çoğunda geri çekilmiştir. Potansiyel olarak kardiyak aritmi ve ölümlere neden olurken kabızlığa faydası olduğu gösterilmemiştir.

Lavman

Lavmanlar (örneğin Fleet lavman, BT enema, Libalaks enema), bir tür mekanik uyarım sağlamak için kullanılabilir. Dışkıdan mümkün olduğunca fazla kolonu temizlemek için büyük bir hacim veya yüksek lavman verilebilir, ve verilen solüsyon genellikle kolonun astarını tahriş ederek dışkılamanın aciliyetini artıran kastil sabunu içerir. Bununla birlikte, düşük lavman genellikle bağırsak yolunda değil, yalnızca rektumdaki dışkı için yararlıdır.

Fiziksel müdahale

Yukarıdaki önlemlere direnen kabızlık, elle dağıtma gibi fiziksel müdahale gerektirebilir (etkilenen dışkının eller kullanılarak fiziksel olarak çıkarılması; dışkı etkisine bakınız). Düzenli egzersiz, kronik kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Cerrahi müdahale

Refrakter vakalarda kabızlığı gidermeye yardımcı olmak için prosedürler uygulanabilir. Sakral sinir stimülasyonunun az sayıda vakada etkili olduğu gösterilmiştir. İleorektal anastomozlu kolektomi, sadece kolonik geçiş süresinin yavaş olduğu bilinen ve dışkılama bozukluğu tedavi edilen veya olmayan hastalarda yapılan başka bir girişimdir. Bu büyük bir ameliyat olduğu için, yan etkiler arasında önemli karın ağrısı, ince bağırsak tıkanması ve ameliyat sonrası enfeksiyonlar olabilir. Ayrıca, çok değişken bir başarı oranına sahiptir ve duruma çok bağlıdır.

Prognoz

Kabızlıktan kaynaklanabilecek komplikasyonlar arasında hemoroitler, anal fissürler, rektal prolapsus ve fekal impaksiyon yer alır. Dışkıyı çıkarmak için zorlanmak hemoroide neden olabilir. Kabızlığın sonraki aşamalarında, karın şişkin, sert ve yaygın bir şekilde hassas hale gelebilir. Şiddetli vakalar (“dışkı sıkışması” veya kötü huylu kabızlık) bağırsak tıkanıklığı (mide bulantısı, kusma, hassas karın) ve enkoprezis semptomları sergileyebilir; burada ince bağırsaktan gelen yumuşak dışkı, kolondaki etkilenen dışkı maddesini atlar.

Epidemiyoloji

Kabızlık, yetişkinlerde en sık görülen kronik gastrointestinal bozukluktur. Kullanılan tanıma bağlı olarak, nüfusun% 2 ila% 20’sinde görülür. Kadınlarda, yaşlılarda ve çocuklarda daha yaygındır. Spesifik olarak bilinen bir nedeni olmayan kabızlık, kadınları erkeklerden daha sık etkilenir. Yaşlılarda daha sık ortaya çıkmasının nedenleri, insanlar yaşlandıkça sağlık sorunlarının artması ve fiziksel aktivitenin azalmasından kaynaklanmaktadır.

Dünya çapında nüfusun% 12’si kabızlık olduğunu bildirmektedir.
Kronik kabızlık, her yıl çocuk polikliniklerine yapılan tüm ziyaretlerin% 3’ünü oluşturmaktadır.
Kabızlığa bağlı sağlık bakımı, ABD’de yıllık toplam 6,9 milyar dolardır.
Dört milyondan fazla Amerikalı sık sık kabızlık çekiyor ve bu da yılda 2,5 milyon doktor ziyareti yapıyor.
Amerika’da müshil ürünlerine her yıl yaklaşık 725 milyon dolar harcanmaktadır.

Tarih

Antik çağlardan beri farklı toplumlar, sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastalarda kabızlığa nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda tıbbi görüşler yayınladılar. Çeşitli zamanlarda ve yerlerde doktorlar, kabızlığın her türlü tıbbi veya sosyal nedeni olduğunu iddia ettiler. Tarihteki doktorlar, bir spatula mundani kullanımı dahil olmak üzere kabızlığı makul ve mantıksız yollarla tedavi etmişlerdir.

Hatmi ve afyonla doldurulmuş, yeni bir tasarım için eski tarz bir kederi reddeden bir maymunun 19. yüzyıl hicivli karikatürü kabızlık nedir ve nasıl tedavi edilir? Kabızlık Nedir ve nasıl tedavi edilir? tarihte kabizlik
Hatmi ve afyonla doldurulmuş, yeni bir tasarım için eski tarz bir kederi reddeden bir maymunun 19. yüzyıl hicivli karikatürü

Hastalık mikrop teorisinin ortaya çıkışından sonra, “kendi kendine zehirlenme” fikri, popüler Batı düşüncesine yeni bir yoldan girdi. Bilimsel bir tıbbi tedavi olarak lavman ve alternatif tıbbi tedavi olarak kolon temizliği, tıbbi uygulamada daha yaygın hale geldi.

Batıda 1700’lerden beri, kabızlığı olan kişilerin oburluk veya tembellik nedeniyle ahlaki açıdan bir takım başarısızlıklara sahip olduğuna dair bazı popüler düşünceler var.

Özel popülasyonlar

Çocuklarda kabızlık

Çocukların yaklaşık% 3’ünde kabızlık var, kız ve erkek çocuklar eşit derecede etkileniyor. Genel pediatrist ziyaretlerinin yaklaşık% 5’ini ve pediatrik gastroenterolog ziyaretlerinin% 25’ini oluşturan kabızlık ile semptom, sağlık sistemi üzerinde önemli bir finansal etki taşır. Kabızlığın en yaygın olarak ortaya çıktığı yaşı kesin olarak değerlendirmek zor olsa da, çocuklar sıklıkla yaşam değişiklikleri ile birlikte kabızlıktan muzdariptir. Örnekler şunları içerir: tuvalet eğitimi, yeni bir okula başlamak veya yeni bir okula geçiş ve diyet değişiklikleri. Özellikle bebeklerde mama değişiklikleri veya anne sütünden mamaya geçiş kabızlığa neden olabilir. Kabızlık vakalarının çoğu tıbbi bir hastalığa bağlı değildir ve tedavi sadece semptomları hafifletmeye odaklanabilir.

Doğum sonrası kadınlar

Hamilelikten sonraki altı haftalık döneme doğum sonrası evre denir. Bu süre zarfında, kadınların kabızlık riski artmaktadır. Birçok çalışmada kabızlık prevalansının ilk 3 ayda% 25 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kabızlık, özellikle perineal yırtık veya epizyotomi geçirmişse, doğum sürecinden hala iyileşmekte olduğundan kadınlar için rahatsızlığa neden olabilir. Bu popülasyonda kabızlık riskini artıran risk faktörleri şunları içerir:

  • Doğum sırasında levator ani kaslarının (pelvik taban kasları) hasar görmesi
  • Forseps destekli doğum
  • Uzun süren ikinci aşama
  • Büyük bir çocuk doğurmak
  • Hemoroid

Hemoroit hamilelikte yaygındır ve kabızlık olduğunda da şiddetlenebilir. Dışkı ile ağrıya neden olabilecek herhangi bir şey (hemoroit, perineal yırtık, epizyotomi) kabızlığa yol açabilir çünkü hastalar ağrıdan kaçınmak için bağırsak hareketlerini engelleyebilir.

Pelvik taban kasları, bağırsak hareketinin geçmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Yukarıdaki risk faktörlerinden bazılarının bu kaslara zarar vermesi (örnekler – büyük bir çocuk doğurma, doğumun ikinci aşaması, forsepsle doğum) kabızlığa neden olabilir. Lavman doğum sırasında uygulanabilir ve bunlar doğumdan sonraki günlerde bağırsak hareketlerini de değiştirebilir. Bununla birlikte, bu grup insanda müshillerin etkinliği ve güvenliği hakkında sonuç çıkarmak için yeterli kanıt yoktur.

Kaynak: doktorca.com