Ayak veya elinizde nasır oluştu. Peki bunun için hangi tedavi seçeneği ile başlamalıyım? hangi yolu izlemek daha iyi sonuçlar verir? Konu hakkında detaylı bilgiler bu makalede mevcuttur. Nasır, basınç ve sürtünmeden dolayı derinin kalınlaşmasıdır. Bilimsel adı Kallus’tur. Bazen çok ağrılı olabilir, bazen de sessiz sedasız. En sık ayak tabanında (basınçtan) ve ellerde (sürtünmeden) görülür.
Nasır neden olur?
Tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan baskı ve sürtünme, nasırların gelişip büyümesine neden olur. Bu basınç ve sürtünme kaynaklarından bazıları şunlardır:
- Uygun olmayan ayakkabılar. Sıkı ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar ayak alanlarınızı sıkıştırabilir. Ayakkabılar çok gevşek olduğunda, ayağınız tekrar tekrar kayabilir ve ayakkabıya sürtünebilir. Ayağınız ayrıca ayakkabının içindeki dikiş veya dikişe sürtünebilir.
- Çoraplar. Çorapsız ayakkabı ve sandaletler giymek ayaklarınızda sürtünmeye neden olabilir. Gevşek veya dar çoraplar da sorun yaratabilir.
- Sürekli benzer hareketler. Müzik aletleri çalmak veya el aletlerini kullanmak. Ellerinizdeki nasır, müzik çalma aletlerinin tekrar tekrar baskısı, el aletlerinin kullanılması ve hatta yazma nedeniyle ortaya çıkabilir.
Risk faktörleri
Bu faktörler nasır riskinizi artırabilir:
- Bunyonlar. Bunyon, başparmağınızın tabanındaki eklemde oluşan anormal, kemikli bir yumrudur.
- Çekiç parmak. Çekiç ayak parmağı, parmağınızın pençe gibi kıvrıldığı bir deformitedir.
- Diğer ayak şekil bozuklukları. Kemik çıkıntısı gibi bazı durumlar ayakkabınızın içinde sürekli sürtünmeye neden olabilir.
- Korumasız eller. El aletlerini eldiven kullanmadan kullanmak cildinizi aşırı sürtünmeye maruz bırakır.
Nasır Belirtileri nelerdir?
- Cildin kalın ve pürüzlü olması
- Ciltte Sertleşmiş, kabarık bir yumru
- Cildinizin altında hassasiyet veya ağrı
Ne zaman doktora görünmeli?
Bir nasır çok acı verici veya iltihaplanırsa doktorunuza görünün. Şeker hastasıysanız veya kan akışınız zayıfsa, nasırı kendi kendine tedavi etmeden önce doktorunuzu arayın, çünkü ayağınıza küçük bir yaralanma bile enfekte bir açık yaralanmaya (ülser) yol açabilir.
Nasırın Tedavisi var mı?
Nasırın ilk aşamalarında çeşitli tedaviler uygulanabilir. Bunun için eczanelerde satılan çeşitli nasır ilaçları (bantları ve kremleri) mevcuttur. Yüzeyel nasırlar medikal tedavi ile geçebilir.
Ancak ilerleyen ve kronik nasırlarda (kökleşmiş nasır) ilaç tedavisinin maalesef aynı başarıda olduğunu söylemek mümkün değildir. Nasır tek başına müdahale gerektirmeyen bir durumdur. Ancak kalınlaşan derinin altındaki sinir dokularına uygulanan basın bazen şiddetli ağrılara neden olabilir. Ayak tabanında oluşan nasırlarda ise hastalar nasırların bulunduğu bölgeye basınç uygulamamaya çalışır. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda dengesizliğe neden olduğu gibi eklemlerde (özellikle ayak bileği, diz, kalça) ve belde zamanla ciddi ve bazen kalıcı hasarlara ve deformitelere neden olur. Örneği sağ ayak tabanında nasır olan bir hasta yıllar sonra sol diz eklemi hasarı (osteoporoz, artrit..vb) şikayetleri ile başvuruda bulunabilir.
Özellikle bayanların kullandığı dar ve topuklu ayakkabıları vücut basıncının ayak başparmağı ve serçe parmağına yönlendirdiği için nasırlar oluşur. Bazı insanlarda nasırların oluşması şeker hastalığının (Diyabet) çok erken bir habercisi olabilir.
Kronik Nasırlar Nasıl Tedavi Edilir ?
(kökleşen veya kök salan nasırlar)
Bu durumlarda ilaç tedavisi her seferinde başarısızlıkla sonuçlandığından hastalar kesin çözüm arayışı içinde olur. Kesin çözüm de cerrahi müdahaledir. Bölgesel (lokal anestezi) uyuşturma yöntemi ile 5 dakika gibi kısa bir sürede nasır dokusu ve derin dokulara ilerleyen kökü tamamen çıkartılır ve geriye kalan sağlam dokular dikilir. (Primer Eksizyon – Eksizyonel Biyopsi). Bu müdahale günübirlik ve basit bir cerrahi girişimdir. Bu müdahaleden sonra artık nasırlarınızla vedalaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi buradan iletişime geçebilirsiniz.
Ayaktan nasır alınması videosu izle >> Tıkla